شاید بتوان گفت مشهورترین و محبوبترین خط در نوشتار فارسی، خط یا فونت نستعلیق است. تا کنون انشعابات و الهامات مختلفی از این خط برگرفته شده که از جمله آنها میتوان به خانواده قلم دبیر اشاره کرد. پیشتر، خط شکسته نستعلیق به عنوان شیوهای از نوشتار نستعلیق شناخته میشد که هدف از آن، تحریر روانتر حروف برای مصارف عمومی بود. فونت دبیر (تحریری)؛ نیز با هدفی مشابه، در سال ۹۸ توسط امیرمهدی مصلحی طراحی شد تا به عنوان ابزاری توانا در تحریر متنهای آموزشی، ادبی و کاربردهای فرهنگی مورد استفاده قرار گیرد. ما در این پست از سایت فونت یار؛ قصد داریم فونت خوشنویسی و خطاطی دبیر را به شما معرفی کنیم. همراه ما باشید.
کتاب ارزشمند آقای عباس رحمانی تحت عنوان «آموزش خط شکسته تحریری ساده»، نقشی کلیدی در پایهگذاری ساختار اولیه فونت دبیر (wm_Dabir) ایفا کرد. پس از دو سال، فونت دبیر تحریری بازطراحی شد و به همراه دو وزن دیگر با نامهای جادو (wm_Dabir Jadoo) و مشق (wm_Dabir Mashq)، در اختیار علاقهمندان قرار گرفت.
فونت دبیر؛ سیال در نوشتار
از ویژگیهای مثبت فونت wm_Dabir باید به سیال و روان بودن آن در نوشتار اشاره کرد. خانواده قلم دبیر دارای سبک نوشتار روان و سادهای است که با کمی تمرین، به راحتی توسط خود فرد نیز روی کاغذ نوشته میشود. تشابه ویژگیهای این قلم به خط شکسته نستعلیق از جمله تسطیح و حذف برخی دندانهها، امکان متصلنویسی بسیاری از گروههای حرفی و همچنین خلاصهسازی برخی اجزای حروف، در عین پیچیدهتر شدن هندسهی فونت دبیر نسبت به خط اصلی، خوانش آن را سریع و ساده کرده است.
فونت دبیر از خلاقیتهای هنری نیز بیبهره نیست و برخی ظرافتهای بهکاررفته در نوشتار حروف آن ضمن ادغام با زیباییهای فونت نستعلیق، نوشتار چشمنوازی را پیش روی مخاطب قرار میدهد.
کاربرد فونت دبیر در طراحی
با توجه به ضخامت کم حروف در نسخههای مختلف فونت دبیر، این قلم کاربرد کمتری در طراحیهای بزرگ و کمحجم مانند طراحی اسم، لوگو، تیتر، بنر و… دارد؛ اما استفاده از آن در صفحهآرایی و نگارش انواع متون ادبی، محاورهای، داستانی و… مورد استقبال زیادی قرار گرفته است. به طور کلی، ضخامت و پنهای قلمها که با واحد دانگ یا دُنگ (برابر با ضخامت یک نقطه) تعیین میشود، نقش مهمی در نوع کاربرد قلم ایفا میکند.
امیر مهدی مصلحی (طراح فونت دبیر) با افزایش دانگ قلم دبیر تحریری، دو نمونهی مشق و جادو را نیز طراحی کرد و بدین ترتیب دست علاقهمندان به این قلم را در استفادهی گسترده از آن باز گذاشت.
جادو و مشق؛ خواهران محبوب دبیر
در خوشنویسی ایرانی، ضخامت یا دانگ مشق به اندازه ۶ میلیمتر است و کاربرد آن اغلب در سطرنویسی میباشد. وزن مشق قلم دبیر نیز با همین قاعده و پس از رفع برخی ضعفهای خط اصلی طراحی شده است. همچنین وزن جادوی قلم دبیر، از میانهی ضخامت دبیر مشق و دبیر تحریری به دست آمد تا به عنوان دانگ قلمی بین کتابت و مشق، جهت قالب چلیپانویسی در خط نستعلیق مورد استفاده قرار گیرد. در کل، تفاوتهای متعدد در طراحی حروف فونت دبیر نسبت به فونت نستعلیق باعث شده که این قلم، نسخهای اصیل از خط شکسته نستعلیق نباشد و به عنوان یک قلم متفاوت و روزآمد در کتابتها یا طراحیهای ظریف به کار رود.
مزیت های فونت خوشنویسی و خطاطی دبیر (Dabir)
نوشته های خوشنویسی قدمت بسیار طولانی در ایران دارد و این امر باعث شده است در ایران طرفداران بسیار زیادی داشته باشد. فونت فارسی دبیر یکی از بهترین فونت های خطاطی و خوشنویسی در سبک نستعلیق شکسته است که توسط جناب آقای مصلحی طراحی شده است. این فونت امکانات و مزیت های خیلی زیادی دارد که در ادامه به برخی از آنها اشاره میکنیم:
- توانایی بسیار بالا در طراحی نوشته های بسیار جذاب به کمک برنامه قلم برتر
- دارای حروف جایگزین متعدد
- اعداد کاملا فارسی و اختصاصی
- دارای فونت لاتین اختصاصی که توسط جناب آقای امین عابدی طراحی شده است
- علائم و نشانه های کامل فارسی و عربی
- ارائه شده در سه سبک مختلف با نام های تحریری، جادو و مشق
سلام به مدیران سایت فونت یار
ببخشید برای دانلود رایگان فونت دبیر چیکار باید بکنم؟
ممنون میشم راهنمائیم کنید
سلام
توجه داشته باشید که فونت فارسی دبیر رو نمی تونید رایگان دانلود کنید، این فونت پولیه و باید از مریم سافت خریداری کنید.
با تشکر
قیمت ها تون رو بروز کنید@
خیلی خیلی گرونه 😭