نیاز جدی به یک فونت خوانا و روان برای نوآموزان زبان و الفبای فارسی، زمینهی خلق یکی از زیباترین قلمهای این حوزه یعنی خانواده قلم دبستان را فراهم کرد. این فونت کودکپسند و جذاب که برای مخاطبان ۷ تا ۱۲ ساله طراحی شده، قلمی بسیار مناسب برای متون آموزشی مختلف است و با ساختار روان خود به افزایش یادگیری دانشآموزان کمک میکند. وزنهای مختلف این فونت را میتوان در حوزه آموزشی برای کودکان پایه اول و دوم (مبتدی) تا کودکان پایههای پنجم و ششم و همچنین جهت استفاده معلمان به کار برد. باید اشاره کرد که فونت دبستان برای مصارفی همچون طراحی بنر، لوگو، اسم و… کاربرد چندانی ندارد و حتی نسخههای بولد (برجسته) آن نیز برای نوشتارهای طولانی استفاده میشود.
داستان تولد فونت دبستان
امید امامیان و رضا بختیاری فرد، طراحان فونت دبستان، با هدف بهبود سرعت و کیفیت یادگیری دانش آموزان قلمی را خلق کردند که از همان ابتدا به خوشخط شدن آنها نیز کمک کند. در طراحی قلم دبستان تلاش شده تا ساختار این فونت از نظر حروف، اعداد، علائم و حرکتگذاریها برای کلیه اهداف آموزشی اعم از فارسی، ریاضی، قرآن و… کاربردی باشد. بررسی فونتهای آموزشی مختلف فارسی و انگلیسی مختلف، به طراحان کمک کرد تا خصوصیاتی نظیر سادگی، تقلیدپذیری، کارایی، خوانایی و صمیمیت را در قلم خود بگنجانند.
ویژگی های مثبت خانواده قلم دبستان
امتیازات و ویژگی های مثبت قلم دبستان موجب شده که استفاده از آن در حوزههای مختلف، با استقبال گسترده مخاطبان مواجه شود. از جمله خصوصیات فرمی این فونت میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- تبعیت از حرکت دست و قابل اجرا با فرم مدادی
- کنتراست و ضخامت کم
- امکان تشخیص راحت جهت مداد حین نوشتن
- وضوح کرسی و اتصالات حروف
- فاقهای باز و مفصلهای کم برای خوانایی بیشتر قلم
- عدم استفاده از زوایای تند و وجود برشهای نرم
سوادآموز و پیشرفته؛ دو پایه اصلی فونت دبستان
با توجه به جامعه هدف فونت دبستان، این قلم در دو پایهی «سوادآموز» و «پیشرفته» طراحی شده که پایه سوادآموز ویژهی کودکان ۷ و ۸ سال و پایهی پیشرفته ویژهی کودکان ۹ تا ۱۲ سال است. در هر دو پایه میتوان سه وزن رگولار، سِمیبولد و بولد را مشاهده کرد. از آنجایی که کودکان در ابتدای یادگیری خواندن و نوشتن، کلمات را حرف به حرف میخوانند، تلاش شده تا تمایز و جایگاه حروف در خانواده قلم دبستان به خوبی مشخص باشد. از طرفی، فونتهای غیررسمی و نزدیک به دستخط بچهها باعث ارتباطگیری بهتر آنان با نوشتهها میشود که این ویژگی نیز در «دبستان» قابل مشاهده میباشد.
تفاوت های دو پایه سوادآموز و پیشرفته
برای بررسی تفاوتهای دو پایه سوادآموز و پیشرفته، باید ویژگیهای ساختاری هر یک را بهطور مجزا مد نظر قرار داد. مشخصههای پایه سوادآموز عبارتند از:
- شکلهای تکرارشونده
- زاویهها و جهتهای محدود
- ترکیبی از خطوط دستنویس و نسخ
- خط کرسی و اتصالات افقی
- چشمهای باز
- ایستاده و عمودی
اما مشخصههای پایه پیشرفته شامل موارد زیر است:
- تنوع بیشتر شکلها
- افزایش حرکت و سیالیت
- ترکیبی از خطوط دستنویس و نستعلیق
- خط کرسی و اتصالات شیبدار
- چشمهای پر
- لمیده به راست
فونت دبستان؛ قلم اختصاصی کودکان
از آنجایی که خط نسخ کارایی زیاد و خوانایی مناسبی دارد، از ساختار آن در فونت دبستان استفاده شده تا به خوبی با دانش کودکان ارتباط برقرار کند. عدم بهکار بردن ویژگیهای هندسی پیچیده در این قلم باعث شده سرعت خواندن آن بیشتر شود. همچنین وجود فضاهای باز و فواصل کافی در بین کاراکترهای دبستان، خوانش آن را سریعتر کرده است. باید گفت که حتی در وزنهای ضخیمتر فونت، پهنای خطوط به حدی نیست که موجب چسبندگی بیش از حد کاراکترها و خوانایی نامناسب آنها شود.
تکنیک های خلاقانه در استفاده از قلم دبستان
با وجود اینکه قلم دبستان مخصوص طراحیهای برجسته و تکی نیست، اما در استفاده از آن نیز میتوان تکنیکهای خلاقانهای به کار برد. در واقع، دبستان یک فونت هنری نه چندان جدید ولی خاص است که با داشتن یک چهارچوب مشخص و باثبات، امکان نقشزنی و شاخ و برگدهی به کاراکترها را فراهم میکند. آن دسته از طراحان گرافیک که در طراحیهای ظریف و مینیاتوری تبحر دارند، به خوبی میتوانند با تلفیق هنر خود و فونت دبستان به خلق جلوههایی چشمنواز بپردازند.
چطوری میتونیم فونت دبستان رو رایگان دانلود کنیم؟
سلام
جناب محبوبی عزیز، این فونت پولیه و امکان دریافت رایگانش وجود نداره، برای خرید فونت دبستان روی دکمه خرید کلیک کنید و آن را بصورت قانونی از سایت مریم سافت خریداری کنید.
با تشکر