در جستوجوی یک قلم جذاب و سنگین برای انواع طراحیهای هنری کلاسیک یا مدرن، بسیاری از طراحان گرافیک به سراغ فونت بهمن میروند. این قلم که با اقتباسی آزاد از پوسترها و بنرهای سینمایی قبل و بعد از انقلاب ساخته شده، به خوبی نیاز مخاطبان را برای خلق آثار نوشتاری متنوع با درونمایه نقاشی و گرافیک پاسخ میگوید. قلم بهمن را میتوان یکی از زیباترین فونتهای فارسی برای طراحی طیف وسیعی از موضوعات اجتماعی، ادبی، هنری و فانتزی دانست. با سایت فونت یار همراه باشید که به ویژگیها و کاربردهای این قلم دوستداشتنی بپردازیم.
داستان شکل گیری فونت بهمن
علی و احسان جعفرپیشه طراحان فونت بهمن، به دنبال خلق قلمی با حال و هوای مدرن و سنتی و همچنین نیمنگاهی به فونتهای سنگین عربی، طراحی خط بهمن را از سال ۱۳۹۳ آغاز کردند. روند اصلاح و تکمیل ساختار فونت سه سال طول کشید تا اینکه در بهمنماه سال ۱۳۹۶ به پایان رسید و در دسترس عموم قرار گرفت. لازم به ذکر است که تیم طراح، پروژهای برای خلق ۱۲ قلم متنوع با نامگذاری تحت عنوان ۱۲ ماه سال داشته و در همین راستا، قلم بهمن پس از فونتهای اردیبهشت و مهر متولد شده است.
فونت فارسی Bahman؛ نوستالژیک و گیرا
در همان نگاه اول میتوان خصوصیات نوستالژیک و گیرایی بالای قلم بهمن را به وضوح مشاهده کرد. این فونت به عنوان یکی از نخستین تجربههای ساخت تایپ فیس و قلم فارسی شخصی توسط طراحانش، ارتباط زنجیرهواری بین نسلهای هنری معاصر ایجاد میکند و برای مخاطبانی از گروههای سنتی مختلف، جذاب و دلنشین است. باید گفت بهمن پیش از آنکه یک فونت الهامگرفته از جلوههای هنری چندین نسل متوالی باشد، یادآور حس مشترک و زبان مشابه این نسلهاست که در طول زمان، بدون گزند و آسیب باقی مانده است.
ویژگی های ساختاری فونت بهمن (فونت نمایشی فارسی)
به گفتهی طراحان قلم، بهمن صرفاً یک بازسازی سطحی از پوسترهای سینمایی و روزنامههای قدیمی نیست و طی اتود زدنهای فراوان به ساختار اصلی خود رسیده است. بدنهی قلم بهمن از تکلفهای بیمورد در فرم و اجرا دور شده و هدف از وزن سنگین آن، جذب مخاطب و انتقال پیام محتوا میباشد. با توجه به همین خصیصهها، فونت بهمن را میتوان برای انواع طراحی لوگو، طراحی اسم، گرافیک مورد نیاز پوسترها، طراحی تیتر و عنوان نشریه و مجلات، تابلوسازی، کتاب کودک و… با کاراکترهای محدود به کار برد.
قلم بهمن؛ مناسب برای تایپوگرافی
در کنار نوستالژیک بودن و وزن بسیار سنگین قلم بهمن، ارزش افزودههایی در آن وجود دارد که این فونت را برای تایپوگرافی بسیار مناسب میکند. از جمله این خصوصیات میتوان به تنوع و تعداد بالای لیگچرها (جفت حروف خاص) و به ویژه آلترناتیوها (حروف جایگزین) اشاره کرد. این مزیت نهتنها در حروف، بلکه در نقاط و اِعراب نیز دیده میشود و امکان انتخاب بهترین فرم را برای تایپوگرافیستها فراهم میکند. در واقع قابلیت فرمی حروف، اجازهی دخل و تصرف شخصی در زوایا، ارتفاع حروف و… را به طراح میدهد که این نشان از حجم بالای تعریف آلترناتیو در این فونت دارد.
زیبایی های بصری قلم بهمن
در کلیه کاراکترهای فونت بهمن شاهد زیبایی بصری ویژه و متفاوتی هستیم که خصوصیات بسیار متمایزی با اغلب فونتهای رایج فارسی دارد. برخی از این نکات زیباساز عبارتند از:
- ضخامت افقی بسیار زیاد حروف و تداعی یک هندسه معمارگرایانه
- کاهش تمرکز از روی جزئیاتی نظیر نقطهها و حفرهها برای حفظ سنگینی قلم
- فشردگی طولی حروف در هر کلمه برای تأکید بیشتر بر پهنای عرضی آن
- گوشههای تیز و انحناهای مایل به مربع برای جلوگیری از لطیف شدن قلم
موارد کاربرد فونت بهمن چیست؟
همانطور که ذکر شد، این فونت را میتوانید برای طراحیهای تکی در حوزههای گوناگون به کار ببرید، اما قلم بهمن هیچ جایگاهی در نوشتارهای طولانی نظیر متن کتب و مجلات ندارد. همچنین با وجود خوانایی مناسب آن برای گروه سنی کودکان، برای حوزههای ادبی و هنریای که نیازمند لطافت و ظرافت بصری هستند مناسب نیست و بهتر است برای موضوعات علمی، تاریخی، داستانهای تخیلی و هیجانانگیز و… مورد استفاده قرار گیرد.