در میان پرطرفدارترین و بهترین فونت های فارسی جهت طراحی پوستر و بنرهای گوناگون، فونت ارشد جایگاه رو به رشدی دارد. قلم ارشد (w_Arshad) با داشتن جلوههای هنری خاص و فضاسازی گسترده، از قلمهای محبوب در طراحی ایدههای مختلف به شمار میرود و مورد توجه طراحانی با سلایق خاص قرار گرفته است. این فونت که بر اساس طرحی خلاقانه به وجود آمده، اگرچه دارای وزنها متعدد نیست اما به تنهایی میتواند پاسخگوی بسیاری از نیازهای طراحان گرافیک باشد. این مطلب از سایت فونت یار به معرفی فونت زیبای ارشد اختصاص یافته است.
داستان شکل گیری فونت ارشد
حامد حکیمی خالق اصلی فونت ارشد، طراحی این قلم را نخستین بار در سال ۹۵ و به بهانه استفاده در یک فضای گرافیکی کاملاً شخصی آغاز کرد. در آن زمان هدف او از خلق این فونت، استفاده در طراحی پوستر و نشان نوشتاری بود. بااینحال پس از طی مراحل اولیه و مشاهده خروجی کار، او تصمیم گرفت این مجموعه حروف ضخیم و متفاوت را کنار هم قرار دهد و تایپفیسی به منظور استفاده فرمی در کار طراحی ایجاد کند. بدین ترتیب با همکاری افراد دیگری همچون مسعود جزنی، مهتاب ذاکری و زهرا ابراهیمزاده، فونت ارشد در استودیو مشق تهران تولید شد.
سیری در کنج سازه های ارشد
در یک نگاه کوتاه به نوشتههای حاصل از فونت ارشد، ترکیبی از خطوط زخیم با گوشههایی سخت و تیز به چشم میخورد که در برخی نقاط برای حفظ سیالیت قلم، به انحناهایی ملایم ختم شده است. در این فونت علاوه بر نظم افقی و عمودی، گاهی میتوان همراستایی مورب برخی حروف را نیز مشاهده کرد که به نظم بیشتر و هندسهی عمیقتر قلم انجامیده است. نقطهها در فونت ارشد جایگاه برجستهای ندارند و تلاش شده تا در راستای یکدستسازی متن، به شکل کوچک و نامحسوسی در تایپ قرار گیرند. برجسته شدن دندانهها و حذف زوائد تعدادی از حروف نیز به افزایش استحکام ساختار فونت کمک کرده است.
قلم ارشد؛ نماد همزیستی سنت و مدرنیته
با وجود ویژگیهای خلاقانه در قلم ارشد میتوان نمودهایی از طراحی سنتی خطوط ایرانی و عربی را نیز در آن مشاهده کرد. فونت ارشد که زمره فونتهای هندسی قرار دارد، علاوه بر بهرهمندی از جنبههای هنری خطوط قدیمی به ارائه تصویری مدرن و امروزی از نوشتار فارسی پرداخته و از این رو ارتباط بهترین با مخاطبان نسل جدید برقرار میکند. همچنین همنشینی حروف در این فونت تا حدودی یادآور خطوط مورداستفاده در آثار هنری دهههای پیشین است و یاعث ایجاد یک حس نوستالژی و کلاسیک در بیننده میشود.
ویژگی ها و کاربردهای فونت ارشد
با توجه به اینکه فونت ارشد تنها در یک وزن سنگین ارائه شده، کاربرد چندانی در نوشتن متنهای طولانی همچون نامه، کتاب، اطلاعیه و… ندارد و بهتر است صرفاً در طراحیهای کمحجم و فضاساز مورد استفاده قرار گیرد. ارشد یک فونت مخصوص طراحی و مناسب برای تایپوگرافی، طراحی اسم، طراحی لوگو و… است که ویژگیهای خاصی به شرح زیر دارد:
- برجسته بودن بدنه اصلی حرفها
- تغییر و تنظیم جهت حرکت حروف
- کشیدگیهای افقی برای افزایش قدرت فضاسازی
- به حاشیه رفتن جزئیات
- استفاده از گوشهها و زاویههای تیز در کنار انحناهای بزرگ
- عدم مشاهده فضای خالی و پرت
- خوانایی تا حدودی مناسب
- دارای فرمهای مختلفی از حروف جهت جایگزینی